Ini adalah perkara-perkara yang anda perlu tahu sebelum anda dipecat majikan kerana mengambil cuti sakit

0
100

Mungkin ramai pekerja yang tidak tahu akan hak mereka tentang cuti, tidak kiralah cuti am, cuti tahun atau cuti sakit. Oleh kerana ini ada majikan yang mengambil kesempatan ini dengan memecat pekerja mereka kerana mereka sering mengambil cuti sakit.

Jadi, sebagai pekerja anda seharusnya tahu akan hak-hak anda mengenai cuti sakit supaya anda tidak boleh diekploitasi oleh majikan anda tanpa anda ketahui.

Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja

Pekerja yang dilindungi di bawah Akta Kerja 1955, yang hanya terpakai di Semenanjung Malaysia dan Labuan, berhak mendapat jumlah minimum cuti sakit mengikut tempoh perkhidmatan mereka di syarikat tempat mereka bekerja:

1. Kurang daripada 2 tahun perkhidmatan – 14 hari
2. Dua tahun, tetapi kurang daripada lima tahun perkhidmatan – 18 hari
3. Lebih daripada 5 tahun perkhidmatan – 22 hari

Akta ini turut memberikan peruntukan khas terhadap pekerja yang dihospitalisasi melalui Seksyen 60 F (bb), yakni sekiranya pekerja mengalami kecederaan atau sakit sehingga perlu dimasukkan ke hospital dan ditahan wad, maka mereka layak menerima cuti sakit sehingga tempoh 60 hari.

Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja

Tidak semua pekerja dilindungi oleh Akta Kerja. Mereka yang dilindungi adalah pekerja yang gaji bulanan mereka kurang daripada RM2,000 dan mereka yang terlibat dalam pekerjaan tertentu (seperti yang dinyatakan dalam Akta Kerja) jika gaji mereka melebihi RM2,000.

Mereka yang tidak dilindungi biasanya ditadbir mengikut terma dan syarat yang dipersetujui yang dinyatakan dalam kontrak pekerjaan mereka atau dasar syarikat yang biasanya menggunakan Akta Kerja sebagai garis panduan.

Walaupun Akta Kerja memberikan faedah berkanun untuk pekerja, ia juga menggariskan kewajiban pekerja untuk melaksanakan tanggungjawab dalam kerja mereka.

Namun begitu, apa yang penting di sini ialah bagi melayakkan seseorang itu mendapat cuti sakit berbayar adalah pekerja tersebut hendaklah memberitahu majikannya dalam tempoh 48 jam tentang cuti sakit yang diterima daripada pengamal perubatan berdaftar.

Kegagalan melakukan perkara-perkara tersebut boleh membawa kepada kes salah laku yang membolehkan majikan memberhentikan pekerja mereka.

Sebenarnya, mengikut Akta Pekerjaan Seksyen 15 (2), jika seseorang pekerja telah tidak hadir secara berterusan selama dua hari berturut-turut  dan gagal untuk memberikan notis yang sewajarnya atau cuba memberitahu majikannya dengan kadar segera, maka pekerja tersebut akan dianggap melakukan pelanggaran kontrak.

Jadi apa pula yang boleh dilakukan majikan apabila pekerja menyalahgunakan cuti sakit?

Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja

Tidak dinafikan ada pekerja yang membeli MC palsu untuk mendapatkan cuti dalam satu atau dua hari. Walau bagaimanapun, terdapat kesan yang serius terhadap perkara ini kerana jelas ini adalah sesuatu yang melanggar undang-undang.

Pada April 2017, seorang guru dan seorang kerani didakwa di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun, sebatan dan denda jika sabit kesalahan kerana menipu sebuah sekolah dengan mengemukakan MC palsu.

Sekiranya majikan mengesyaki kemungkinan salah laku oleh pekerja, beberapa amalan terbaik untuk mengendalikan kes-kes seperti menjalankan siasatan seperti mengeluarkan surat tunjuk sebab atau notis Penyiasatan Dalam Negeri (DI), sebelum memecat pekerja atau mengenakan sebarang tindakan disiplin atau penalti.

Selain itu, jika seseorang pekerja diberhentikan tanpa sebab atau alasan yang wajar, maka mereka boleh membuat tuntutan kerana diberhentikan dengan cara yang tidak adil atau secara tidak sah.

Seksyen 20 Akta Hubungan Perindustrian 1967 memperuntukkan bagi pekerja untuk mendapatkan semula pekerjaan mereka jika mereka dibuang tanpa alasan yang sebab yang tertentu oleh bekas majikan mereka.

Bagi yang menghadapi sebarang masalah tentang undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan pekerjaan anda bolehlah menghubungi Jabatan Perhubungan Perusahaan Malaysia (JPP), yang berada di bawah Kementerian Sumber Manusia (KKM).

Kredit: SAYS

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru